Hodně často peču z toho, co zrovna máme doma a tentokrát jsem toho doma měl hodně. V mojí špíži vždy najdu celozrnnou nebo hladkou mouku. Rád používám melasu, kypřící prášek mám doma bez fosfátu, nechybí tu ani jedlá soda. Ze sušených plodů máme v zásobě datle, rozinky, kokos nebo vlastnoručně nasbírané ořechy. V lednici vždy nějaké rostlinné mléko, domácí marmeládu od rodičů a v kořence koření perníkové nebo zázvor. Proto tentokrát vznikl perník, který byl božský, takže musel opět skončit na tomto blogu. Dám vám radu: když se vám něco povede a pamatujete si to jako já, zapište si to. Může totiž nastat chvíle, kdy si řeknete: dal bych si ten perník, co jsem tenkrát dělal… Pokud máte recept zapsaný, není problém. 🙂 Co v následujícím receptu rozhodně nenajdete, je cukr. Divíte se? Ano je to tak, nebudete věřit, jak se bez cukru může péct. Chce to hravost, zkušenosti a jde to, přesvědčte se sami!
Malý plech /asi 20×30 cm/
vymaštěný tukem a vysypaný moukou
Budeme potřebovat:
250g pšeničné celozrnné mouky
100 hladké mouky
100 g datlí
1 hrst rozinek
400 ml ovesného mléka
2 čl kypřícího prášku bez fosfátu
½ čl mletého zázvoru
1 čl jedlé sody
hrst nasekaných vlašských ořechů
1 pl melasy /datlového sirupu/ není nutné
1 dcl likéru Amaretto
2 čl perníkového koření
20g karobového prášku /kakaa/
2 pl kokosu
40 g kokosového oleje
rybízová marmeláda
špetka soli
Čokoláda:
2 pl kakové hmoty
2 pl kakového másla
1 pl kokosového tuku
1-2 pl rýžového sirupu
nebo vegan čokoládu
- Rozinky zalijeme likérem a necháme nejméně 1 hodinu nasáknout.
- Datle zalijeme rostlinným mlékem a také necháme namočené.
- Do větší mísy prosejeme mouku a karob, přidáme prášek do pečiva, sodu, sůl, koření, ořechy a kokos.
- Datle s mlékem rozmixujeme tyčovým mixerem a vlijeme do mísy se suchými surovinami. Přidáme rozpuštěný tuk, rozinky i s alkoholem, lžíci melasy a celé zlehka promícháme.
- Vlijeme do vymaštěného a vysypaného plechu a pečeme v troubě předem vyhřáté na 170°C 35 – 40 minut.
- Po vychladnutí potřeme marmeládou. Suroviny na čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Necháme asi 10 minut vychladnout.
- Přelijeme perník a lžící rozetřeme. Posypeme nasekanými ořechy, kokosem nebo mandlemi.
Na jak velký plech je dávka? Měla jsem ho hrozně nízký.
omlouvám se , je to 30x22cm.
Vypadá skvěle, už se těším, až ho vyzkouším! :)) Jen jak to s tou celozrnnou moukou, prosím? .. 250g hrnky ..?
hrnek se tam nějak zatoulal, již opraveno… 🙂