Jedno z hlavních cukroví, které nesmí chybět na vánočním stole. Vzhledem připomínající linecké pečivo, v celozrnném provedení, s voňavými mandlemi a citronovou kůrou. Budete se opět muset obrnit trpělivostí, těsto se trochu drolí, jakmile najdete správný grif půjde to dobře 
Já dělám rovnou dvojitou dávku, děti berou do školy, občas někdo ochutná a pak to rychle mizí, je o ně vždy velký zájem.
30 drobných slepených kousků
Doba přípravy 60 minut
Těsto:
100 g špaldové celozrnné mouky jemné
100 g pšeničné hladké mouky
100 g mandlové mouky
100 g rostlinný tuk Vitaquell (nebo Alsan)
2 lžičky vanilkového cukru
50 g javorového sirupu
2 čl. nastrouhané kůry z BIO citronu
Dokončení
rybízová marmeláda na slepování
lžíce umletého třtinového cukru na posyp
Návod:
- Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Necháme zatuhnout v lednici nejlépe přes noc. /není však nutné/
- Těsto vyndáme z lednice, necháme povolit, vyválíme po částech na pomoučeném stole. /S těstem se pracuje obtížněji, než s běžným lineckým cukrovím kvůli použitým surovinám, chce to trochou trpělivost a hlavně moučit jak těsto, tak i váleček. Cukroví podebíráme hrubším nožem a opatrně přeneseme na plech s pečícím papíre/Pečte v předem na 170 °C vyhřáté asi 7 minut. Vše záleží na barvě, nesmí být příliš hnědé, po vyjmutí z trouby ještě trochu dojde.
- Zchladlé cukroví pomažeme na střed, malou vrstvou marmeládou a slepujeme. Poté je lepší nechat cukroví 2 týdny odležet s rozpůleným jablíčkem, aby změklo.