Zde je jeden poměrně známý a tradiční italský recept na Panzanellu, který jsem vyzkoušel z kuchařky s názvem Italská veganská kuchařka. Tuto knihu vydal v roce 2015 rakousky lékař a psychoterapeut Ruediger Dahlke. Musím říct, že je to salát báječný, a velice jsem si pošmáknul. Je s ním trochu více práce, každopádně stojí to za to. Moožná bych ho však nechal spíše pro letní dny, kdy budou suroviny sezonní a především tuzemské.
2 porce
doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
1 žlutá paprika
1 červená paprika
¼ selského chleba
4 zralá rajčata
mořská sůl
1 pl kapar
1 červená cibule
2 lodyhy řapíkatého celer (v knize použito srdíčko)
½ svazku bazalky
Dresink:
2 pl octa z červeného vína (já použil merlot balsamiko)
3 pl olivového oleje
1 stroužek česneku
mořská sůl / pepř
Návod:
- Papriky vložíme do trouby pod gril na 180°C a zprudka upečeme, aby chytly barvu. Jakmile začne slupka černat, vyjmeme z trouby, vložíme do misky, přikryjeme folií a necháme zpotit. Zbavíme jádřinců, slupky a nakrájíme na hrubší nudličky.
- Chléb natrháme na libovolné kousky, zlehka postříkáme olejem a necháme v teplé troubě po pečení paprik uschnout. (Já použil kulatý bochník CL.)
- Do misky nakrájíme rajčata na měsíčky, řapíkatý celer a cibuli na nudličky, osolíme, promícháme a necháme rajčata pustit šťávu. Suroviny na dresink umícháme v misce.
- Do salátu přidáme papriky, kapary, chléb, dresink, natrhanou bazalku a jemné lístky z celeru. Rukama promícháme a necháme odležet. V knize se udává 20 minut, ale já mám raději chléb v salátu křupavý, takže jsem ho nechal odležet jen chvíli.