Tak tu máme opět období, kdy se k nám do kuchyně dostává mlaďoučký jarní špenátu a proto jsem si připravil pár nevšedních receptů. První v řadě je právě tento s tmavozelenou čočkou a opékaným tofu. No a právě třeba na tofu jsem tentokrát použil jednu z kořenících směsí od Sonnentoru. Je jím koření s velice originálním názvem, koření na tofu paní Yoko. Je jemné a po orestování tofu přidá velice zajímavé aroma. Směsi koření jsou především fajn, když nevíte úplně přesně jaké druhy koření k sobě pasují, obzvláště když se jedná o orientální kuchyni.
Počet porcí 3
Doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
200 g tofu natural
1 lžíce koření Sonnentor na tofu paní Yoko koupit
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce sójové omáčky Tamari
špetka soli
50 g tmavozelené čočky (2 hodiny předem namočené)
olivový olej
4 stroužky česneku
2 svazky mladého špenátu
200 ml rýžové smetany
čerstvě mletý pepř
1 lžička soli
½ citronu
opražený sezam
jarní cibulka na zdobení
Návod:
- Tofu nakrájíme na libovolné plátky a vložíme do marinády, kterou jsme umíchali v misce. Necháme nejméně ½ hodiny naložené. Po uvaření čočky osmažíme z obou stran.
- Na suché pánvi osmahneme do hněda sezam.
- Čočku přivedeme k varu a vaříme asi 12 minut. Necháme pod pokličkou dojít.
- Na větší pánvi osmahneme zprudka na oleji na plátky nakrájený česnek do zhnědnutí.
Vložíme opraný, stonků zbavený a nahrubo natrhaný špenát a restujeme, dokud se nezatáhne. Zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a chvíli podusíme. Vmícháme uvařenou čočku a dle chuti zastříkneme citronovou šťávou. - Špenát naservírujeme na talíř, poklademe kousky tofu, posypeme sezamem a najemno nakrájenou jarní cibulkou.