Letos jsem dal kedlubně v kuchyni více prostoru. Minulý rok jsem stihl sotva jeden recept, a tak jsem si říkal, že to musím letos napravit. Je pravda, že kedlubnu je nejlepší chroupat jen tak syrovou, hlavně tu mladou, která není ještě dřevnatá a je náramně slaďoučká.
Počet porcí 5
Doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
3 střední mladé kedlubny
olivový olej
1 lžíce sušeného česneku
1 lžička provensálského koření
2 cibule
1 lžička kmínu
100 g loupané celé červené čočky
1 lžička zeleninového bujonu Wurzl
1 lžička soli
2 lžičky strouhaného křenu ze skleničky
malý svazek pažitky
rostlinná smetana na zjemnění
Návod:
- Kedlubny oloupeme, nakrájíme na libovolné kousky, posypeme česnekem, osolíme, polijeme olejem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Během pečení občas zamícháme.
- Ve větší pánvi zpěníme na oleji nahrubo nakrájenou cibulku do růžova, zasypeme kmínem, který chvíli orestujeme. Zalijeme 1,3 l vody, vsypeme čočku, přidáme wurzl, osolíme a vaříme, dokud nezačne čočka měknout. Nakonec přidáme upečené kedlubny, křen a rozmixujeme v jemný krém.
- Dle potřeby dosolíme, zjemníme smetanou a zasypeme nakrájenou pažitkou.
Můj tip:
Upečte o jednu kedlubnu více a po upečení ji nakrájejte na menší kostky. Ty pak vložte do hotové polévky, ať je co kousat.