Petržel se dá použít všemožně, do krémové polévky se sušenými rajčaty, syrová nastrouhaná do salátu v kombinaci s rozinkami nebo upečená s jemně pikantní rýží. Často si u nás v restauraci míchám svoje směsi koření a bylin a i proto jsou naše jídla tak originální, co se chuti a vůní týče. Každopádně chápu, že u vás doma, takovým arsenálem koření, co používám, nedisponujete. A i proto do receptů občas zařadím kořenící směs již hotovou, jak jinak než od těch nejprověřenějších profesionálů v bio kvalitě značky Sonnentor.
Šántina Tandoori Masala je směsicí jedenácti druhů, indií inspirovaných koření. Je lehce pikantní po paprice, zázvoru a chilli, nechybí zde samozřejmě i mletý římský kmín, který tuto velice oblíbenou směs charakterizuje. Nakonec v koření najdete i skořici, hřebíček či muškátový oříšek, které celé jídlo náramně provoní. Samozřejmě zde nechybí zdravá kurkuma, o které si trochu více napíšeme v příštím článku či receptu.
Počet porcí 5
Doba přípravy 70 minut
Budeme potřebovat:
150 g basmati rýže natural
250 g kořenu petržele
1 lžička provensálských bylin koupit
½ dcl olivového oleje
3 stroužky česneku
1 červená paprika
2 lžičky Šántina Tandoori Masala koupit
1 lžička kurkumy koupit
2 hrstky libovolných oliv
mořská sůl
koriandr a jarní cibulka na posyp
sojový jogurt na zdobení
Návod:
- Rýži důkladně propláchneme, zalijeme 2 a ½ násobným množstvím vody, mírně osolíme a pozvolna vaříme asi 45 minut. Odstavíme a necháme pod pokličkou dojít. (Také je skvělé před dokončením vložit rýži dopéct do trouby, nebo zabalit do utěrky a vložit do peřin, rýže je pak pěkně sypká.)
- Petržel nakrájíme na libovolné kousky, polijeme olejem, posypeme bylinkami, osolíme a pečeme na 165°C do zlatova-změknutí asi 30 minut, občasně promícháme.
- Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme na větší kostky nakrájenou cibuli a restujeme do růžova. Dále přidáme na hrubo nasekaný česnek, kostky nakrájené papriky a opět minutku osmahneme. Nakonec vsypeme Masalu a kurkumu, restujeme jen několik vteřin, aby kurkuma nezhořkla. Zalijeme 3 dcl vody, osolíme a dusíme, dokud se voda téměř nevyvaří.
- Vsypeme olivy, rýži, petržel a zamícháme. Přidáme nasekanými bylinkami.
Můj tip:
Jídlo také můžeme petrželí jen posypat tak jako je na obrázku. Lze také zjemnit jogurtem nebo posypat opraženými mandlemi.
Vynikající, naprosto lahodné jídlo. Moc děkuji za inspiraci

orientální kuchyně nikdy nezklame….