Obrácený celozrnný koláč s rebarborou a jahodami
Tento druh obráceného koláče (upsidedown cake) jsem se naučil na své stáži v Anglii. Dělá se zde s různými druhy ovoce a já myslím, že jde o velmi zajímavý způsob pečení koláče. U mě tentokrát zvítězila kombinace rebarbory s jahodami, kterou považuji za hodně zdařilou a je velice často používaná.
kulatá dortová forma – 12 porcí
doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné mouky hladké
50 g pohankové mouky
300 m sójového mléka
60 g sójového jogurtu
40 g vanilkové hrašky
70 g třtinového hnědého cukru
5 pl slunečnicového oleje
1čl jedlé sody
2 čl kypřícího prášku
5 lodyh rebarbory
300 g jahod
2 pl třtinového hnědého cukru
1čl mleté skořice
Návod:
- Rebarboru oloupeme, jahody omyjeme, nakrájíme na libovolné kousky, přidáme cukr, skořici, zamícháme a necháme odležet.
- Všechnu mouku prosejeme do mísy, přidáme kypřící prášek, sodu a cukr.
- Do nádobky odměříme mléko, přidáme jogurt, hrašku, olej a rozšleháme metličkou. Vlijeme do mísy s moukou, smícháme v tekuté těsto.
- Rebarboru s jahodami vysypeme na dno vymaštěné a moukou vysypané formy.
- Ovoce přelijeme těstem a vložíme do trouby předem vyhřáté na 165°C. Pečeme asi 35 minut, dokud špejle vychází suchá.
- Necháme vychladnout v pokojové teplotě a potom vyklopíme na talíř jako bábovku.