Tento recept pochází z knihy HOJNOST, kterou napsal je Yotam Ottolenghi. Několik surovin jsem mírně obměnil, ale myslím, že na chuti se nic nezmění. Trochu odlišná je i úprava lilku a navíc jsem přidal fenykl, který skvěle ladí s čerstvým mangem. Více o této knize plné vegetariánských receptů se dozvíte ZDE.
4 porce/ doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat:
4 pl jablečného octa
2 pl rýžového sirupu
1 stroužek česneku
1 čl mořské soli
½ chilli papričky
2 pl oleje z praženého sezamu
1 limetka
1 dcl slunečnicového oleje
1 lilek
½ fenyklu
černý sezam
balení SOBA nudlí z hnědé rýže s wakame
hrst čerstvého koriandru
1 malá červená cibulka
sůl
Návod:
1. Příprava dresinku: V malém hrnci rozehřejeme ocet, sirup, sůl a vaříme cca 2 minuty, dokud se dresink mírně nezredukuje. Odstavíme, přidáme rozetřený česnek, sezamový olej, ½ nasekané chilli papričky, kůru a šťávu z ½ limetky. /Tento dresink je vážně výtečně vyvážený, i když jsem zde nahradil cukr a rýžový ocet, díky své teplotě po vaření se v něm vše dobře rozleží./
2. Lilek nakrájíme na větší kostky, osolíme, zakápneme olejem a dáme péct pod rozehřátý gril na 200°C. Pečeme, dokud lilek začne hnědnout. Ke konci přidáme na plátky nakrájený fenykl a sezam a opět chvíli grilujeme. Fenykl by měl zůstat napůl tvrdý.
3.Nudle vložíme do většího hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme asi 7 minut. Ihned scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se neslepily. Vsypme do větší mísy. Přidáme pečený lilek, najemno nakrájenou cibuli a mango. Přelijeme dresinkem a zamícháme. Je dobré nechat v lednici uležet. Dle potřeby dosolíme.
4. Na talíři posypeme nasekaným koriandrem a trochou sezamu.
Tip: Tento pokrm je myšlený jako předkrm, každopádně ho můžeme i ohřát na pánvi, autor doporučuje přidat třeba tofu.