Nedávno mě na FB Probio zaujal tento jednoduchý koláč a jako milovníka máku mě nenechal klidným, musel jsem ho co nejdříve vyzkoušet. Je pravda, že v době, kdy jsem se rozhodl recept vyzkoušet, tak jsem měl pouze pšeničnou mouku, celozrnnou špaldovou jsem nechal jak je v receptu. Na chuti to snad nebylo znát, navíc koláč se moc povedl a všichni si doma pochutnali.
SUROVINY
těsto:
100 g mouka špaldová hladká
100 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté
40 g třtinový cukr přírodní
½ lžičky kypřicí prášek do pečiva
špetka soli
50 g změklé máslo
40 g mléko
1 vejce
maková náplň:
250 g mák
550 ml plnotučné mléko
2 lžičky perníkové koření
3 lžíce povidel
1 lžíce medu
300 g kompotované vypeckované višně
mandlová drobenka:
25 g máslo
25 g třtinový cukru přírodní
60 g plátkové mandle
50 g jemné ovesné vločky
Postup:
1. Mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl promíchejte v zadělávací míse. Přidejte změklé máslo. Mléko prošlehejte s vejcem a vlijte k mouce. Zpracujte polotuhé těsto (ideálně robotem).
2. Mák nasypejte do hrnce přidejte skořici, zalijte mlékem a pozvolna vařte 10 – 15 minut do zhoustnutí. Odstavte z plotny a vmíchejte povidla, med a perník. Nechte zchladnout.
3. Připravte drobenku z másla, cukru, mandlí a vloček.
4. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na obdélník o síle 2 – 3 mm. Makovou náplň rozetřete na těsto, přičemž okraje široké asi 3 cm nechte volné. Na makovou náplň rozprostřete scezené višně.
5. Volné okraje těsta přehněte směrem dovnitř. Nakonec posypte drobenkou.
6. Pečte při 180 °C 30 minut.