Greenwayfood

by Petr Klíma

Letní zeleninové závitky (recept)

, ,
Letní zeleninové závitky (recept)

Nedávno jsem dětem v jídelně na jídelníček zařadil tyto úžasné letní zeleninové závitky Nem cuốn (gỏi cuốn). Byla to opět velká výzva, nikdy jsem takové množství závitků vlastně nedělal, navíc zde visela otázka, budou něco takové děti jíst? Za mě to dopadlo velice dobře, samozřejmě to mělo ještě nějaké mouchy, ale myslím, že je to výborná příležitost, jak můžu děti naučit jíst více čerstvé zeleniny, jinak než jen třeba formou salátu. Opět si to užívaly spíše starší děti a hlavně ten, kdo je zvyklý čerstvou zeleninu jíst.

Dostal jsem dost zpráv, že byste si rádi vyzkoušeli závitky doma. Také mi psali z jiných jídelen, že by rádi zařadili závitky na jídelníček a i proto jsem se rozhodl zpracovat tento recept podrobněji. Závitky jsou velice univerzální pokrm, kromě surovin níže lze použít i jinou zeleninu, přidat různé klíčky, tofu, tempeh, prostě fantazie se meze nekladou. Omáčky nejsou stoprocentně autentické, jsou trochu upravené, aby si je děti vyrobily jednodušeji a také bez chilli, aby nebyly příliš ostré. Můžete použít i jiné omáčky, lze koupit sweet chilli omáčku, výbornou Hoisin a nebo použít jen sójovou omáčku podobně jako tomu je u sushi.

Počet porcí 4
Doba přípravy 50 minut

Suroviny:
12 kusů kulatého rýžového papíru
100 g tenkých rýžových nudlí
¼ červeného nebo bílého zelí
½ ledového salátu (není nutné)
1 salátová okurka
½ červené papriky
1 středně velká mrkev
byliny dle možností a sezony
(máta, medvědí česnek, thajská bazalka, jarní cibulka)
na sucho opražený bílý sezam

rajčatovo-sezamová omáčka
100 g rajského kečupu
2 lžíce oleje z praženého sezamu
1 lžíce praženého sezamu
1 utřený stroužek česneku
(lze přidat i trochu chilli)
2 lžíce vlažné vody

arašídová omáčka
60 g arašídového másla
šťáva z ½ pomeranče
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička medu
3 lžíce sójové omáčky
3 lžíce vody
1 stroužek česneku
jarní cibulka

Návod:
1. Nudle vložíme do vroucí vody, minutu povaříme, odstavíme a necháme pár minut pod poklicí dokud nedojdou. Ochutnejte je, měly by být měkké, hned propláchneme studenou vodou, scedíme a nakrájíme na cca 10 cm kousky.
2. Zeleninu nakrájíme na velmi jemné nudličky, viz. foto, salát natrháme na větší kusy.
3. Rajčatová omáčka: všechny suroviny vložíme do misky a zamícháme.
4. Arašídová omáčka: všechny suroviny vložíme do nádoby a rozmixujeme tyčovým mixerem, dle potřeby zředíme vodou, vmícháme najemno nakrájenou jarní cibulku.
5. Připravíme si velkou mísu s dostatečně teplou vodou, do které namočíme rýžový papír dokud nezměkne jako na fotografii (trvá to pár sekund), poté necháme okapat rozprostřeme na stůl, vysušíme utěrkou, papír by měl lepit k prstu.
6. Asi 2 cm od okraje poklademe salát, zeleninu, nudle, posypeme sezamem a zabalíme do půli papíru, boční strany ohneme doprostřed, aby se uzavřely okraje, a zamotáme závitek do konce, papír by se měl přilepit ke stěně závitku a pěkně držet. (Doporučuji vyhledat nějaké video na youtube, pro snadnější pochopení.)
7. Závitky můžete hned konzumovat, namočíme do připravených omáček.


Dovednosti

Zveřejněno

16.4.2023

Vložit komentář

Share This