Tato jarní kombinace vás doslova učaruje, kopřivy, medvědí česnek (ten teď roste a prodává se skoro všude) a vitamíny nabité klíčky, to je to, co vaše tělo právě teď potřebuje. Ječná mouka obsažená v palačinkách je navíc jako stvořená do palačinkových těst, také obsahuje méně lepku než klasická pšeničná zrna, o to více jsou tyto zelené palačinky zdravé a lépe stravitelné.
Těsto:
200 g čerstvé kopřivy
2 x čerstvé vejce
120 g ječná celozrnná mouka
500 ml plnotučné mléko
1 lžíce sušených provensálských bylin
½ lžičky prášek do pečiva
½ lžičky soli
olivový olej na smažení
žervé:
400 g sýra žervé
2 lžíce jogurtu
velká hrst nasekaného medvědího česneku
sůl a pepř na dochucení
na posyp
400 g sýru cheddar
ředkvičky
klíčky ředkviček a mungo fazolí
Návod:
1. Kopřivy spaříme vroucí vodou, scedíme, důkladně vyždímáme a zbavíme kořínků a stébel suché trávy.
2. Vložíme do mixéru, přidáme zbytek surovin a umixujeme v tekuté těsto, necháme několik minut odstát.
3. Na pánvi s trochou oleje tvoříme tenké palačinky, pokud by se zdálo těsto příliš husté, nařeďte trochu mléka.
4. Z žervé a zbytku surovin umícháme pomazánku, cheddar nastrouháme nahrubo.
5. Teplou palačinku potřeme žervé, posypeme sýrem, ředkvičkami, klíčky a přehneme na polovinu, Ihned servírujeme.