Greenwayfood

by Petr Klíma

Velikonoční Jidáše

,
Velikonoční Jidáše

O Velikonocích se kromě mnoha jiných událostí vzpomíná i na jeden méně známý příběh. Jidáš, jeden z 12 původních apoštolů, zradil za třicet stříbrných Ježíše a umožnil tak jeho zatčení. Proto tvar tradičního pečiva- jidášů symbolizuje provaz, na kterém se pak Jidáš ze špatného svědomí oběsil. A právě proto se jidáše nejčastěji pečou v předvelikonočním období, a to přesně na zelený čtvrtek, kdy by se měly upéct a sníst. Takže nejen zelené potraviny, ale také toto lahodné sladké pečivo bychom měli zařadit do velikonočních tradic.

Počet porcí 20 jidášů
Doba přípravy přibližně 120 minut

Suroviny:
5 lžic mléka
20 g čerstvé droždí
250 g pšeničná mouka hladká
250 g špaldová mouka celozrnná
80 g nasekané rozinky
80 g třtinový cukr
1 lžíce vanilkový cukr 
kůra z jednoho citronu
(nebo 4 kapky citrónový éterický olej)
3 žloutky
½ lžičky koření na koláče a keksy
(nebo špetka mletého muškátového oříšku)
špetka mořské soli
215 g smetana na šlehání pokojové teploty
100 g rozpuštěné máslo
1 žloutek s lžící medu na potření




Návod:
1. Mléko mírně ohřejeme v malém hrnci, přidáme rozdrolené droždí, lžíci cukru, smícháme a necháme přikryté utěrkou na teplém místě vzejít kvásek. (Na kvásek a kynutí si vždy mírně ohřeji troubu, kam je vkládat, funguje to velice dobře.)
2. Do větší mísy od hnětače odvážíme mouku, přidáme rozinky, oba cukry, citronovou kůru, žloutky, koření, a špetku soli. Zapneme hnětač, vlijeme kvásek, smetanu, máslo a vypracujeme vláčné těsto které nelepí. (Dle potřeby přidejte lžíci mouky, nechte však hnětač pracovat nejméně 6- 8 minut.) Těsto přikryjeme utěrkou a necháme nejméně hodinu na teplém místě kynout, dokud zdvojnásobí svůj objem.
3. Vykynuté těsto vyjmeme na vál, odvážíme 50 g bochánky a tvoříme 20 cm dlouhé nudle ze kterých tvoříme libovolné tvary jidášů. Vložíme na plech s pečícím papírem a opět necháme asi 15 minut v teple nakynout.
4. Troubu rozehřejeme na horký vzduch z obou stran na 165°C, jidáše potřeme žloutky s medem a pečeme asi 20 minut dozlatova. Po vychladnutí můžete zlehka poprášit moučkovým cukrem.

Můj tip: do žloutku s medem na potření můžeme také přidat lžíci rumu. Jidáše lze také posypat nadrcenými mandličkami nebo celými zrníčky máku.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

30.3.2023

Share This