Tvarohové knedlíky se u nás doma dělali od pradávna, většinou poprvé v roce se začátkem jahodové sezóny, ale také během léta z těch nejmenších meruněk z naší zahrady. Tento recept je kompletně předělaný tak, aby si smlsli jak vegani, tak celiaci, ale také lidé, kterým není lhostejné co jí a chtěli si pochutnat na něčem výživném. Letošní sklizeň meruněk byla výborná, máme hodně marmelády ale také do buchet i knedlíků.
Počet knedlíků a porcí 13/ 4
Doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
200 g neloupaných mandlí
400 g tofu natural
140 g jáhlové hladké mouky
špetka soli
2 lžíce sušené třtinové šťávy (může být i třtinový cukr)
13 malých meruněk
rostlinný margarín + cukr na polití
ořechy, semínka nebo kokos na posyp
ovoce a máta na nazdobení
Návod:
1. Mandle zalijeme vodou a necháme asi 2 hodiny namočené. Scedíme, vložíme do mixeru a umeleme. Následně vsypeme do vetší mísy.
2. Tofu také umixujeme s třtinovou šťávou a přidáme k mandlím. Vsypeme mouku, špetku soli a uhněteme těsto, které necháme 10 minut odpočinout.
3. Meruňky omyjeme, osušíme, vyjmeme pecku a naplníme lžičkou třtinové šťávy. (Meruňky je potřeby koupit co nejmenší, cca 40g.) Odvážíme si 60 g těsta, uděláme placku, kterou obalíme meruňku, uhněteme a kroužením v dlaních vytvarujeme rovnoměrnou kouli bez jediné praskliny.
4. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme pozvolna 15 minut. (Meruňky vařím vždy déle, aby byli pěkně měkké, jahodové knedlíky můžete vyjmout i po 8 minutách.)
5. V rendlíku rozpustíme margarín, ve kterém rozmícháme třtinovou šťávu, přelijeme rozkrojené knedlíky, posypme namletými ořechy, nazdobíme ovocem či lístky máty.