Tento koláč dostal totálně nový kabát v porovnání s koláčem, který se kdysi u nás v restauraci dělával. Nejdůležitější změna spočívá v tom, že je bezlepkový. Nebylo to však úplně jednoduché. Práce s bezlepkovými surovinami není žádný med, manipulace s těstem se většinou úplně nedaří a ve spojení s kokosovým tukem je to někdy úplné neštěstí. Toto těsto se vám při troše trpělivosti ale musí povést. Pozitivem také je, že v surovinách nenajdete žádný cukr. I tak si na koláči pochutnáte.
6 – 8 porcí
doba přípravy 60 minut
koláčová forma nejlépe Ø 23 cm
Co budeme potřebovat:
Těsto:
210 g ovesných bezlepkových vloček (umletých na jemno)
70 g jáhlových vloček
120 g kokosového tuku
10 pl vlažné vody
špetka soli
Náplň:
200 g sušených datlí bez pecek
100 g strouhaného kokosu
1 ks velkého pomeranče (sladký)
2 dcl pomerančové šťávy
1 čl skořice
hrst mandlí plátků
Návod:
- Datle a kokos vložíme do nádoby od mixeru, zalijeme vodou a necháme namočené asi 15 minut.
- Ze suchých surovin, tuku a vody vypracujeme těsto. (10 g umletých vloček necháme na podsypávání těsta.) Těsto ponecháme chvíli odpočinout a pokusíme se vyválet plát. Musíme hodně podsypávat a těsto rukama slepovat. Je dobré pracovat na tenké podložce a těsto do formy přesunout. Po přesunutí do formy postupně vtlačíme do okrajů až nad povrch hrany formy. Propícháme vidličkou a necháme stranou.
- Z mixeru scedíme vodu, přidáme oloupaný pomeranč bez pecek, skořici, pomerančovou šťávu a vše důkladně rozmixujeme. Dáme pozor na pecky v datlích, mohou se vyskytnout i v balení bez pecek.
4. Směs nalijeme do formy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 170° asi 35 minut, dokud povrch nezačne hnědnout. Vyjmeme z trouby, posypeme mandlemi a opět krátce dopečeme, dokud nezhnědnou mandle. Můžeme podávat přelité sójovou smetanou nebo s jogurtem. - Krájíme důkladně vychladlé, posypané skořicí.
Můj tip:
Pokud budete používat BIO pomeranče, nastrouhejte do náplně také kůru.