Cizrna a její použití
Pro svou jedinečnou chuť je považována za jednu z nejchutnějších luštěnin, ale sám bych řekl, že u nás je tak trochu nedoceněna. Pěstuje se téměř na celém světě, převážně na Blízkém východě, ale můžeme se s ní setkat taktéž v Jižní Americe nebo Asii. Na polích ji můžeme vidět od nížin až po 5 tisícové výšky pohoří. I názvy má rozličné, např. římský hrách nebo cizrna beraní.
Pro ty, pro něž je tato surovina novinkou a neví jak ji připravit, uvedu několik rad, jak s ní naložit od máčení až po několik receptů, které si určitě zamilujete.
Tato luštěnina plná bílkovin, vápníku, hořčíku a fosforu dodává tělu potřebné živiny. Proto může být plnohodnotnou náhražkou masa.
Zde jsou pro informaci její nutriční hodnoty: http://www.kaloricketabulky.cz/cizrna/
Cizrnu (jako téměř každou luštěninu) namáčíme den předem, nejlépe 24 hodin před úpravou. Můžeme ji však nechat bobtnat při pravidelném vyměňováni vody i několik dní. Bude lépe stavitelná a doba vaření se taktéž poměrně zkrátí. Pokud bychom se chtěli vyhnout nepříjemnému nadýmání, je dobré ji po uvaření zbavit drobných slupek, čehož docílíme tak, že ji po uvaření okamžitě zalijeme studenou vodou, následně promneme mezi prsty a slupky se tak oloupou.
Vaříme nejméně 40 minut od doby varu a dle druhu. Během vaření můžeme taktéž přidat bylinky (saturejku, majoránku, bazalku) nebo mořskou řasu, což by mělo opět přispět k lepší stravitelnosti.
Cizrna má celou škálu možností úprav – od salátů přes hlavní pokrmy až po neodolatelné pomazánky či dipy.
Nedávno jsem narazil také na hnědou cizrnu. Její použití zde: odkaz!
Recepty které si můžete v cizrny uvařit:
Cizrnovo-rajčatová polévka s čerstvou bazalkou
Jemné kokosové curry s dýní, květákem a cizrnou
Cizrnové lasagne