Poslední dobou nějak tíhnu k citrónové chuti. Při pečení používám jak šťávu, tak kůru, která musí být zásadně z ekologicky pěstovaného citronu. Toto cukroví je opět rychlý experiment s relativně dobrým efektem. Není příliš sladké, příjemně nakyslé po citronu a vůně po vanilce z cukru od Amylonu.
40 ks různých tvarů
Doba přípravy: 1 hodina
Budeme potřebovat:
1 Bio citron
80 g strouhaného kokosu
2 pl hnědého lnu
60 g tmavého třtinového cukru
1 vanilkový cukr
200 g špaldové mouky hladké
50 g pšeničné mouky hladké
100 g rostlinného margarinu /cocovit/
50 g čokoládových peciček /polevy/
20 g kokosového tuku
/ořechy, pistácie, kokos – na zdobení/
Návod:
1. Citron ostrouháme do větší mísy.
2. Len umeleme nahrubo, zalijeme 100 ml citronové šťávy.
3. Kokos, vanilkový cukr a hnědý cukr umeleme v mlýnku na jemno. Vsypeme do misky.
4. Přidáme obě mouky, tuk a uhněteme vláčné těsto, které vložíme na ½ hodiny do lednice ztuhnout.
5. Těsto vyválíme na 4 mm tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary cukroví.
6. Pečeme na 170°C asi 8 minut. Jakmile cukroví začne růžovět, vyjmeme z trouby. Na plechu ještě dojde, příliš dlouhé pečení většinou způsobuje tvrdost cukroví.
7. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem a touto směsí cukroví libovolně ozdobíme. Před zaschnutím dozdobíme kokosem nebo nasekanými ořechy.