Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin .Má podobné složení jako klasická pšenice, ale v porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Špaldové kroupy v kuchyni: osmažené na cibulce jako skvělá příloha k pokrmům, na přípravu špaldot (rizot), na obohacení salátů, do karbanátků, na zapékání, do polévek apod.
Specialisti na zpracování špaldy je firma Probio, které sídlí ve Starém Městě pod Sněžníkem. Probio se věnuje produkci a zpracovaní špaldy do roku 1992 a disponuje celou řadu špaldových výrobků (špaldota, mouky, otruby, krupice apod. ). Jejich technologie umožňují odebírat špaldu téměř „přímo z pole“ a zrno zpracovávat od jeho počátku – čištění, sušení, mletí, balení. Suší se následně šetrně teplým vzduchem a konečný produkt si tak zachová své živiny.
Počet porcí 4
Doba přípravy 60
Suroviny:
200 g špaldových krup
4 lžíce oleje
1 cibule
4 stroužky česneku
20 g másla
150 g čerstvého špenátu
2 dcl smetany a vaření
na dokončení:
120 balkánského sýra
malý svazek medvědího česneku
sůl dle potřeby
4 bio vejce
Návod:
1. Kroupy uvaříme doměkka dle návodu na sáčku. Scedíme a necháme okapat.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej. Cibuli nakrájíme na jemno a necháme zesklovatět. Přidejte rozmačkaný česnek, máslo a asi minutu mícháme. Přidáme očištěný a jemno nasekaný špenát, a mícháme, dokud špenát nezmenší objem na polovinu.
3. Vlijeme smetanu, půl minuty podusíme, přidáme špaldu a také chvíli prohřeje
4. Odstavíme z plotny, vmícháme 2/3 rozdroleného balkánského sýra a polovinu na jemno nakrájeného medvědího česneku, dle potřeby dosolíme.
5. Zastřené vejce uvaříme dle běžného návodu. (Můžete také uvařit ve skořápce na hniličku.)
6. Špaldoto naservírujeme na talíře, posypeme zbylým balkánským sýrem, poklademe vejci a medvědím česnekem.
Můj tip : na posyp můžete také použít čerstvě namletý růžový pepř.