Dnes nám polévku navařila naše Julča, je jí trochu líto že nemůže navštěvovat můj kroužek vaření s dětmi, tak zkoušíme i něco více doma. Stačil pouze tento podrobný návod a krásná krémová polévka byla na světě. Jedinečnou chuť polévce dodává upečená dýně a jemné sladké karí koření, které vůbec nepálí a proto ho mohou i děti.
Počet porcí 6
Doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
1 g dýně hokkaido (cca 800 g po oloupání)
100 g červené loupané celé čočky
2 středně velké cibule
1 lžíce karí koření
1 lžíce čerstvých bylin
3 stroužky česneku
hrst sušených rajčat v nakládaných v oleji
1 lžička mořské soli
1 lžička či kostka zeleninového bujonu
½ čerstvé limety
1-2 dcl kokosového mléka dle hustoty
olivový olej na dáni a do základu
Návod:
-
Troubu si předehřejeme na 180 °C horkovzduch. Dýni omyjeme, rozkrojíme na půl, zbavíme jader a nakrájíme na hrubší kostky. Vložíme na pekáč s pečícím papíre, zlehka polijeme olejem, posypeme bylinkami , zamícháme a vložíme do trouby, pečeme do zlatova asi 40 minut, občasně promícháme.
-
Oloupeme cibuli, nakrájíme na hrubší kostky osmahneme růžova, ke konci přidáme oloupaný a nahrubo nasekaný česnek také chvíli restujeme. Vsypeme karí, které také pár sekund orestujeme. (Většinou hrnec při restování koření odstavím z plotýnky, základ je stále dost rozpálený, aby se koření nepřipálilo a nezhořklo.)Zalijeme 1,5 l vody, přidáme čočku sušená rajčata, osolíme a pozvolna vaříme, dokud není čočka měkká, asi 15 minut.
-
Přidáme upečenou dýní, šťávu z limety, kokosové mléko a rozmixujeme. Dle potřeby dochutíme solí.
Můj tip:
nazdobíme čerstvými bylinkami nebo nasekanými dýňovými semínky