Greenwayfood

by Petr Klíma

Citronová rajčatová polévka

Citronová rajčatová polévka

Již poněkolikáté je tu recept na rajčatovou polévku, tentokrát s mými oblíbenými batáty a voňavým kořením. Právě sladké brambory mají v polévce důležitou úlohu, vyvážit kyselost konzervovaných rajčat, které bývají často dost kyselé, proto jsme často  nuceni dát do rajčatové polévky velké množství cukru, což je ve slaném jídle tak trochu nepřirozené. Také jsem použil novinku v podobě citronového pepře, který se vyrábí na čejkovické základně Sonnentor. Opět velice zajímá chuť a aroma, která dělá polévku také ojedinělou. Mám v plánu také obalit v tomto pepři bílé tofu a vyzkoušet ogrilovat na domácím grilu, to by mohla být velký lahoda, co myslíte? Určitě vás také napadne kde pepř smysluplně využít.

Počet porcí 5
Doba přípravy: 45 minut

Budeme potřebovat:
4 větší celé jarní cibulky
350 g batátu (350 g po oloupání)

5 lžic
olivového oleje
1 lžička sladkého karí
1 lžička mleté skořice
1 lžíce třtinového cukru
2 plechovky krájených rajčat
2 lžíce jasmínové rýže
1 lžíce mořské soli
1 lžička citronového pepře
1 bio citron
jarní cibulka

Návod:

  1. V hrnci na oleji osmahneme na pár minut na hrubo nakrájenou cibuli s loupanými, na kostky nakrájenými batáty. Vsypeme karí, skořici a cukr, pár sekund také osmahneme.

  2. Zalijeme 1,2 l vody, přidáme rajčata, rýži, osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme pod pokličkou asi 30 minut.

  3. Do polévky přidáme citronový pepř a 1 lžičku nastrouhané kůry z bio citronu, na hrubo rozmixujeme, dle potřeby přidáme trochu vody, aby polévka nebyla příliš hustá.

  4. Na talíři nazdobíme citronovým pepřem, jarní cibulkou a zakápneme olivovým olejem.


Můj tip:
polévku lze také zjemnit zakysanou smetanou, jednu takovou ve veganské verzi jsem měl možnost ochutnat na akci Taste Fake Milk.



 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

1.12.2021

Share This