Tuto polévku jsem připravoval nespočetněkrát, převážně v restauraci, ale i doma. Nyní jsem si na ni vzpomněl a uvažuji, že ji opráším a budu servírovat na štědrovečerním stole. Polévka je příjemně nasládlá už proto, že je z řepy pečené. Také pomeranč a voňavé koření jí dodává velice zajímavou a exotickou chuť.
Počet porcí 5
Doba přípravy: 45 minut
Budeme potřebovat:
2 středně velké řepy
1 dcl olivového oleje
1 lžička sušeného rozmarýnu
mořská sůl
2 středně velké cibule
½ lžičky perníkového koření
2 stroužky česneku
1 lžička zeleninového bujonu
1 brambor
50 g bílé quinoi
1 Bio pomeranč
rýžová smetana a petrželka na dokončení
Návod:
- Řepu oloupeme, překrojíme na poloviny a následně nakrájíme na tenké plátky. Osolíme, polijeme olejem a posypeme rozmarýnem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C do poloměkka.
- Cibuli nakrájíme na hrubo, vložíme na rozehřátý olej a orestujeme do růžova. Ke konci na pár vteřin zarestujeme na plátky nakrájený česnek s kořením. Zalijeme 1,4 l vody, přidáme na kostky nakrájený brambor, lžičku bujonu a soli. Přivedeme k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou.
- Quinou zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 7 minut. Odstavíme a necháme pod pokličkou dojít.
- Do polévky přidáme upečenou řepu a rozmixujme na jemný krém. Ke konci přidáme šťávu a kůru z pomeranče. Vsypeme quinou a necháme ještě 10 minut pod pokličkou dojít. (Před vsypáním dbáme na to, aby polévka nebyla příliš hustá, s quinoou ještě zhoustne.) Dle potřeby dochutíme solí nebo zjemníme smetanou.
- Podáváme s nasekanou petrželkou či chlebovými krutonky nebo můžeme posypat opraženými semínky.