Tento recept vznikl téměř na farmářském trhu, ze surovin přímo odtud. Vždy se těším, s čím novým farmář přijde. Občas i trochu vyzvídám, co nového přijde, abych se na to mohl trochu připravit. Hlavní surovinou, kromě pšeničného bulguru a čočky, zde budou mladé kedlubny, upečené v troubě se sušeným česnekem na olivovém oleji. Když nepočítám pečení kedluben, je to taková rychlovka. Dá se říct i jídlo pro teplé dny. Lehké, ale přitom tuze dobré.
Počet porcí 3
Doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
120 g pšeničného bulguru
himálajská sůl
3 střední mladé kedlubny
olivový olej
1 lžíce sušeného česneku (mám rád ten od Sonnentor, je hruběji sekaný)
hrst dýňových semínek
1 cibule
1 lžíce římského kmínu
80 g loupané celé červené čočky
1 lžička zeleninového bujonu Wurzl
hrst nasekaného oregana
citronová šťáva
Návod:
- Bulgur zalijeme 3 dcl vroucí vody, osolíme, asi dvě minuty povaříme, odstavíme a necháme přikryté nabobtnat.
- Kedlubny oloupeme, nakrájíme na libovolné hranolky, posypeme česnekem, osolíme, polijeme olejem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Během pečení občas zamícháme, 10 minut před dokončením vsypeme semínka.
- Ve větší pánvi zpěníme na oleji cibulku do růžova, zasypeme kmínem, který chvíli orestujeme. Zalijeme 4 dcl vody, vsypeme čočku, přidáme wurzl, osolíme a dusíme, dokud nezačne čočka měknout. Nakonec vsypeme bulgur, nasekané oregano, zastříkneme citronem a zamícháme.
- Dle potřeby dosolíme, servírujeme s jogurtovým salátkem.
Tento recept byl focen na talíři od eporcelan.cz kde najdete soustu zajímavého porcelánu a doplňků ke stolování. Tento talíř je ze sady Fransesca
Jarní jogurtový salát z ředkviček a kopru
Kromě kedluben jsem si také obstaral ředkvičky, které jsem s ledovým salátem použil v salátu s jogurtovým dresinkem. Bulgur je trochu suchý, takže to bylo nakonec velice příjemné spojení.
Budeme potřebovat:
1/3 ledového salátu
malý svazek ředkviček
3 lžíce sójového jogurtu
1 lžička hořčice
2 lžíce olivového oleje
citron
mletý pepř
sůl
čerstvý kopr
- Zeleninu nakrájíme na libovolné kousky, ze zbytku suroviny umícháme dresink, který vmícháme do zeleniny. Přisypeme nasekaný kopr a zamícháme.
Můj tip:
kedlubnové hranolky můžete tak zobat jen tak samotné, velice dobře se také hodí k okurkovému salátu tzatziki.