Greenwayfood

by Petr Klíma

Kroužek vaření 2024 5/6

Kroužek vaření 2024 5/6

Opět jsme se s dětmi sešli v cvičných kuchyňkách, abychom zdokonalili naše kulinářské dovednosti a já posílám pár slov a recepty k vyzkoušení. Na páté lekci se děti měly možnost naučit uvařit trochu jinou polévku z květáku. Květák do polévky děti upekly s nevšedním kořením, což se pozitivně podepsalo na výsledné chuti.

Polévka z pečeného květáku a kokosu

Suroviny:
2 cibule
600 g květáku
1 palička česneku
1 vrchovatá lžička ras el hanout
olivový olej
400 g kokosového mléka
600 ml bio zeleninového vývaru
citron dle potřeby

kokosové chipsy ala slanina
2x hrst neslazených kokosových lupínků
mletá uzena paprika
olej
sůl

Postup:
1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Květák nakrájíme na stejně velké růžičky, česnek oloupejte. Vložte do pekáčku a posypte kořením ras el hanout. Dobře osolte a vše zakápněte trochou olivového oleje. Promíchejte a vložte na pekáč s pečícím papírem a následně do trouby na 25 až 30 minut, dokud nebude propečené a trochu připálené.
3. Do hrnce vložte nakrájenou cibuli a osmahněte do růžova, Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
4. Když je zelenina hotová, vše vložte do hrnce a chvíli povařte.
5. Trochu snižte plamen přidejte kokosové mléko a vařte 5 minut, poté stáhněte z plotny. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte, dokud nebude krémová a hladká, a pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody.
6. Dle chuti osolte a zlehka zastříkněte citronem.
7. Kokosové lupínky rozložte na pekáč, posypte uzenou paprikou, osolte a posypte uzenou paprikou. Vložte do trouby na posledních pár minut k opékání – měly by stačit jen 3 až 4 minuty.

  
  

   
   
   

  

V zimním období bychom měli v kuchyni využívat kromě kořenové zeleniny a brambor také dýně , těch máme na trhu k výběru hned z několika druhů. My jsme měli k dispozici dýni máslovou, ta se musí oloupat a není to vůbec jednoduché, děti to však nakonec zvládli, koukněte na fotky a sami posuďte.

Šafránové rizoto s máslovou dýní

Suroviny:
1/2 máslové dýně (500 g oloupání)
600 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
1 malá cibule
1 lodyha řapíkatého celeru
4 stroužky česneku
200 g rýže na rizoto Arborio
150 ml suchého bílého vína
malá krabička mletého šafránu
extra panenský olivový olej
50 g parmazánu
1 dcl smetany
1 kousíček nesoleného másla
mletý pepř
hrstku čerstvého oregana

Postup:

1. Dýni oloupejte, a nakrájejte na velmi drobné kostičky.
2. Cibuli oloupeme a spolu s celere nakrájíme najemno. Vložíme do hrnce s rozehřátý m olejem a pomalu restujeme 5-10 minut.
3. Přidáme na jemno nasekaný česnek, dýni a opět restujeme dozlatova. Přidáme rýži, vlijeme víno a chvíli podusíme dokud se nevstřebá. Přidejte naběračku vývaru a počkejte, dokud se úplně nevstřebá, přidejte šafrán a za stálého míchání a přilévání naběraček vývaru, dokud není rýže uvařená – bude to potřebovat 16 až 18 minut.
4. Když je rizoto hotové, přidejte smetanu a dostatek vývaru nebo vroucí vody z varné konvice, aby bylo rizoto tekuté, poté vsypte nastrouhaný parmezán, máslo, oregano a zamíchejte aby se vše spojilo.
5. Hrnec zakryjte, vypněte oheň a nechte 2 minuty odpočívat. Promíchejte, dochuťte solí a pepřem k dokonalosti a poté rozdělte na talíře.



 

   


 

   
  
 

Dovednosti

Zveřejněno

15.12.2024

Share This