Greenwayfood

by Petr Klíma

Pohankový salát s pečenou zeleninou a bazalkou

,
Pohankový salát  s pečenou zeleninou a bazalkou
Recept na tento výborný salát jsem vymyslel úplně na počátku, kdy jsem se tvorbě receptů začal věnovat. Až nyní se k němu dostávám, abych ho zveřejnil. Přiznám se, že pohanku můžu jíst kdykoliv – ať už jako hlavní ingredienci salátu nebo za tepla jako vydatnou, i když lehkou přílohu.

DSC_2911-2

4 porce
Doba přípravy 40 min

Budeme potřebovat:
250 g pohanky loupané
1 menší cuketa
1 menší lilek
1 žlutá paprika
1 červená paprika
1 červená cibule
svazek bazalky
6-8 pl olivového oleje
provensálské olivy
mlýnek s pepřem
skořice
sůl

Návod:

  1. Pohanku důkladně propláchneme, zalijeme 1 a ½ násobným množstvím vody. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 12 minut. Přiklopíme pokličkou a necháme asi 20 minut dojít. Potom necháme zchladnout stranou.
  2. Papriky, lilek a cibuli nakrájíme na rovnoměrné kousky, posypeme bylinkami a skořicí. Přelijeme částí olivového oleje, důkladně promícháme. Pečeme v předem na 170° C rozehřáté troubě do poloměkka. Jakmile lilek začne měknout (cca po 10 minutách), přidáme nakrájenou cuketu a opět pečeme asi 7 minut. Někdy je dobré každou zeleninu péct zvlášť, jelikož každá se peče rozdílnou dobu.
  3. Když zelenina vychladne, přimícháme ji do vychladlé pohanky spolu s nasekanou bazalkou. Dochutíme solí a pepřem. Zlehka zastříkneme olejem a opět promícháme.

Můj tip:
– K salátu se skvěle hodí balsamikový sirup.
– Salát můžeme obohatit a cherry rajčátka, rukolu nebo semínka dle vlastní chuti.

DSC_3005-2

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

13.12.2015

Share This