Greenwayfood

by Petr Klíma

Ze školní jídelny no.2

Ze školní jídelny no.2

Poslední metou, kterou jsem chtěl úspěšně zakončit náš další hojný školní rok na Hanspualce, bylo napsání druhého pokračovaní seriálu ze školní jídelny. Opět bych vás touto cestou rád pozval do všední i nevšední kuchyně, kterou zde máme. Tak jako minule vám ukážu jídla, která jsme v uplynulých měsících připravovali. Nejsou to žádné povinné návody, však myslím, že by mohli být inspirací, jak by mohlo jídlo v základní škole vypadat. Dost jídel není problém vyhledat na internetu a následně upravit podle podmínek a možností vašeho provozu.

Opět podotýkám, že jídla, která vidíte na fotografiích níže, jsou velice specifická. Je vždy na výběru dětí potažmo rodičů, jestli tuto volbu zvolí. Důležité je to, aby hlavní surovina v těchto jídlech obsažená byl ta, na kterou jsou děti z domova zvyklé nebo přinejmenším ji již jednou ochutnaly. Od toho se vždy odvíjí, jestli děti pokrm následně ochutnají a v lepších případech i všechno snědí

V teplých dnech dětem dopřáváme více čerstvé zeleniny v podobě různých salátů. Ručně krouháme raw mrkvové špagety s omáčkou guacamole a parmazánem, oblíbený je listový mix (ledový a římský salát, biondo, lollo rosso, rukola, dubák, frisée atd) s francouzským dresinkem a semínky, podařilo se nám i udělat letní zeleninové asijské závitky se sezamovým dipem. Taktéž se u nás na menu dvakrát objevila bezmasá verze Caesar salátu, jednou se sitanem podruhé s náhražkou masa ,,kukuřízkem´´.


    
Každý měsíc děláme domácí jogurt s ovocem, v minulém měsíci byl s jahodami, následoval výtečný meruňkový. Vždy kupujeme velké množství bílého jogurtu, který mícháme s marmeládou, rozmixovaným pyré z mraženého ovoce a část vždy tvoří podíl čerstvého ovoce tohoto druhu. S rozumem trochu doslazujeme, vždy dle kyselosti ovoce.

  

Z hlavních jídel bylo na menu: rizoto s pečenými rajčaty, brokolicové noky se sýrovou omáčkou a praženými semínky, čočkové karí s květákem a špenátem a nebo výtečný obalovaný celer v sezamu s bramborovým salátem.


Noky s pečenou dýní, červenou cibulí a bylinkami, makarony s bazalkovým pestem a cherry rajčátky, zelené kari a nebo špenátové lasagne.



Následují zapečené brambory s dýní, rozmarýnem a koprem, špenátové palačinky se sýry (eidam míchaný s čedarem) servírovaná s rajčatovou salsou či pšeničné nudle se zeleninou a avokádem. (Kromě čerstvé zeleniny, klíčků a praženému seznamu mi byla ku pomoci také velice zajímavá směs koření umami.)

  

Čerstvé ryby samozřejmě ano

Není žádným tajemstvím, že se na našem jídelníčku objevuje také maso, v tomto případě bych vám poodkryl pár pokrmů z ryb, jak čerstvých tak mražených. V první řadě tu máme pečeného lososa a bazalkovým pestem, tresku s rajčaty a bazalkou, čerstvého okouna na bylinkovém másle (mírně necháme povolit kostky másla, do kterých vmícháme česnek, nadrobno nasekanou čerstvou petrželku, oregano, případně majorku, dle uvážení osolíme. Poslední fotka je proces před zamícháním těstovinového salátu s tuňákem, pečenou červenou cibulí a kukuřicí.

 
   

    

Příběh ledového čaje

V horkých dnech, většinou od začátku června až do konce školního roku, vaříme dětem ledový čaj. Vždy vaříme různé druhy čajů, a to vždy den předem. Používáme čaje černé, ovocné či bylinkové směsi od Sonnentor. Dále jsou k dispozici vlastnoručně natrhané lipové a bezové květy, kterých je v tomto období všude mnoho, přímo za kuchyní nám také roste pěkných pár kousku lípy, takže zdroj je velice lokální. Hotový vylouhovaný čaj poté dosladíme cukrem a citronovou šťávou. Vše necháme důkladně vychladit v lednici přes noc v nerezových nádobách. Druhý den přidáme vymačkané citrusy. Také do obyčejné vody kupujeme mátu a citrony, i tak málo stačí, abychom děti udělali o chlup šťastnější. Sice to dá trochu práce navíc, ale efekt je krásný, nemyslíte? Nepoužíváme žádné nápojové polotovary.

 

Burgery s houbami protobello

Koncem roku se ve škole koná mnoho akcí, děti jezdí na koly v přírodě na Hanspaulce probíhá akademie spojená s hudebním festivalem, i my ve školní jídelně nezahálíme a snažíme se vymyslet pro děti něco výjimečného. V předposledním týdnu jsme vyzkoušeli připravit burgery, hlavní ingrediencí byla právě houba portobello, která se s bylinkami pekla v troubě. Povedlo se nám také sehnat velice lákavé růžové bulky barvené červenou řepou, všichni byli velice překvapeni, jak může jídlo ve školní jídelně vypadat.

Přeji krásné a pohodové léto a těším se opět v příštím školním roce.

Dovednosti

Zveřejněno

23.6.2024

Share This