Velice výživný a šťavnatý oběd z pšenice špaldy a bulguru se zeleninkou, kterou není těžké kdekoliv sehnat.
5 porcí
Doba vaření špaldy 50 minut
Příprava rizota 30 minut
Budeme potřebovat:
200 g pšenice špalda zrno
200 g pšeničného bulguru
2 větší cibule
2 hrstky mraženého hrášku
2 hrstky mražené kukuřice
2 hrstky nakrájené kořenové zeleniny
několik růžiček brokolice
4 pl olivového oleje
2 stroužky česneku
špetka mletého muškátu
1 pl polévkového koření /používám wurzl/
mořská sůl dle potřeby
1 čl provensálských bylin
hrstka nasekané petrželky
Návod:
- Špaldu je nejlepší den předem namočit; pokud se tak nestane, vaří se o trochu déle. Zalijeme ji tedy 2 a 1/2 násobným množstvím vody a vaříme téměř 50 minut. Je možné, že budeme muset vodu párkrát přilít. Během vaření ochutnáváme – špalda by měla být měkká, ale přitom trošku křupavá.
- Bulgur dáme do hrnce a zalijeme 500 ml vroucí vody, mírně osolíme, zamícháme a necháme pod poklicí nabobtnat.
- Nahrubo nakrájenou cibuli zpěníme ve velkém hrnci na oleji do zlatova, přidáme bylinky, na plátky nakrájený česnek a opět krátce zasmahneme. Vložíme kořenovou zeleninu, mírně podlijeme, přidáme polévkovou směs a krátce podusíme do poloměkka. (Je důležité mít zeleninu stále podlitou.)
- Přidáme rozkrájenou brokolici a dusíme dalších 6 minut. Do horké směsi vsypeme kukuřici s hráškem, zamícháme a necháme pod pokličkou asi 10 minut povolit.
- Do hrnce se zeleninou přisypeme obiloviny, nasekanou petržel a důkladně zamícháme. Dle potřeby dochutíme solí.
Můj tip:
– jakou zeleninu do rizota je v podstatě na Vás – když není čas, stačí koupit balíček zeleninové směsi a rizoto je hotovo
– do základu můžeme osmahnout mletou sladkou papriku nebo kari koření
– do rizota pro obohacení můžeme přidat slunečnici nebo sezam