Opět návrat k české klasice s netradičně zvolenými ingrediencemi.
5 porcí
Doba přípravy 50 minut
Knedlíky
600 g syrových brambor
100 g pšeničná mouka celozrnná hrubě mletá
150 g pšeničná mouka hrubá
1 čl lnu (nejlépe rozmělněného v hmoždíři)
2 l vody na vaření knedlíků
1 čl tymiánu
1 větší čl soli
Kapusta
3 větší cibule
1 ks menší kapusta /cca 700 g/
8 pl olivového oleje
2 čl drceného kmínu
2 čl sušené šalvěje
4 pl omáčky tamari
2 stroužky česneku
trošku kukuřičného škrobu
Vrabci
300 g tufu marinované /uzené/
2 pl rajčatového protlaku
2 čl drceného kmínu
2 stroužky česneku
4 pl tamari
1-2 dcl zeleninového vývaru /může být 1 čl wurzl + voda/
Návod
- Brambory opláchneme, vložíme do studené vody a vaříme do měkka.
- Druhý den brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme len, mouku a tymián. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na1/2. Vytvarujeme rovnoměrné knedlíky a necháme chvíli na talíři odpočinout. Dáme si vařit vodu do hrnce.
- Oloupanou cibuli nakrájíme na hrubší kostky a osmahneme do hněda. Mezitím tofu nakrájíme na hrubo a vložíme do zapékací misky nebo plíšku. K uzenému tofu přidáme 1/3 osmahnuté cibule spolu se zbytkem surovin a pořádně promícháme. Vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut do hněda, nejlépe 10 minut přikryté pod alobalem. Na hotovou cibulku přisypeme najemno nakrájenou kapustu a krátce celé zasmahneme. Kapustu zalijeme 3 dcl vody a koření. Dusíme do poloměkka asi 25 minut, dle potřeby doléváme vodu. Dochutíme omáčkou tamari, česnekem, popřípadě zaprášíme škrobem.
- Vrátíme se ke knedlíkům, které vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme 22 minut, poté vyjmeme na talíř a necháme chvíli vydýchat J.
- Knedlíky nakrájíme nití na plátky.
- Na talíř klademe kapustu, vrabce a obložíme knedlíky. Přelijeme šťávou z kapusty.
Rady a tipy
Uvařené brambory vařením a loupáním většinou trochu ztratí na váze,
Dbejte tedy na to, abyste jich měli cca ½ kg.
Ke kapustě můžete přidat najemno nasekané a namočené sušené houby.
Zbylým protlakem můžete dohustit kapustu.
Místo vývarem lze vrabce podlít pivem.
Do základu cibule je možno přidat a zasmažit tmavé hořčičné semínko.