Greenwayfood

by Petr Klíma

Tofu alá moravský vrabec s kapustou a bramborovým knedlíkem

,
Tofu alá moravský vrabec s kapustou a bramborovým knedlíkem
Opět návrat k české klasice s netradičně zvolenými ingrediencemi.

5 porcí
Doba přípravy 50 minut

 Knedlíky
600 g syrových brambor
100 g pšeničná mouka celozrnná hrubě mletá
150 g pšeničná mouka hrubá
1 čl lnu (nejlépe rozmělněného v hmoždíři)
2 l vody na vaření knedlíků
1 čl tymiánu
1 větší čl soli

Kapusta
3 větší cibule
1 ks menší kapusta /cca 700 g/
8 pl olivového oleje
2 čl drceného kmínu
2 čl sušené šalvěje
4 pl omáčky tamari
2 stroužky česneku
trošku kukuřičného škrobu

Vrabci
300 g tufu marinované /uzené/
2 pl rajčatového protlaku
2 čl drceného kmínu
2 stroužky česneku
4 pl tamari
1-2 dcl zeleninového vývaru /může být 1 čl wurzl + voda/

DSC_6006

Návod

  1. Brambory opláchneme, vložíme do studené vody a vaříme do měkka.
  2. Druhý den brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme len, mouku a tymián. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na1/2. Vytvarujeme rovnoměrné knedlíky a necháme chvíli na talíři odpočinout. Dáme si vařit vodu do hrnce.
  3. Oloupanou cibuli nakrájíme na hrubší kostky a osmahneme do hněda. Mezitím tofu nakrájíme na hrubo a vložíme do zapékací misky nebo plíšku. K uzenému tofu přidáme 1/3 osmahnuté cibule spolu se zbytkem surovin a pořádně promícháme. Vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut do hněda, nejlépe 10 minut přikryté pod alobalem. Na hotovou cibulku přisypeme najemno nakrájenou kapustu a krátce celé zasmahneme. Kapustu zalijeme 3 dcl vody a koření. Dusíme do poloměkka asi 25 minut, dle potřeby doléváme vodu. Dochutíme omáčkou tamari, česnekem, popřípadě zaprášíme škrobem.
  4. Vrátíme se ke knedlíkům, které vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme 22 minut, poté vyjmeme na talíř a necháme chvíli vydýchat J.
  5. Knedlíky nakrájíme nití na plátky.
  6. Na talíř klademe kapustu, vrabce a obložíme knedlíky. Přelijeme šťávou z kapusty.

 Rady a tipy
Uvařené brambory vařením a loupáním většinou trochu ztratí na váze,
Dbejte tedy na to, abyste jich měli cca ½ kg.
Ke kapustě můžete přidat najemno nasekané a namočené sušené houby.
Zbylým protlakem můžete dohustit kapustu.
Místo vývarem lze vrabce podlít pivem.
Do základu cibule je možno přidat a zasmažit tmavé hořčičné semínko.

DSC_6010

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

13.12.2015

Share This