Ten kdo se zabývá zdravou výživou, bezpochyby zná Romana Uhrina. Roman se zdravé výživě věnuje spoustu let a má na kontě nespočet knih. Také natočil pár DVD či televizních kurzů, věnovaných zdravé výživě. V roce 1997 založil Klub zdraví, kde dodnes pracuje jako koordinátor a šíří tak dobré jméno a osvětu zdravé výživy. Jeho nová kuchařka, která vznikla ve spolupráci s Prameny zdraví, obsahuje kromě dobrých a užitečných rad také 140 zdravých receptů, které jsou opět jedinečné a určitě se chystám několik z nich vyzkoušet.
Kuchařka je v podstatě nápaditý průvodce, jak se orientovat v počátcích přechodu na zdravý životní styl.
Najdete zde například:
– z čeho by se měl skládat váš celodenní talíř
– jak se orientovat v ochodech při nákupu zdravějších surovin
– výběr a používání bylinek
– jak se správně orientovat ve zdravých tucích
– ekonomické vaření v domácnosti a řadu dalších dobrých rad
Jak je již patrné z názvu, kuchařka je rozdělena podle různých inspirací, od snídaně až po velice zdravé dezerty. Najdete zde také inspirace rozdělené podle národních kuchyní nebo třeba nápoje pro utužení vaší kondice a imunity.
Z receptů bych v první řadě doporučil Drnavské halušky s tofu brynzou, pečené plněné cuketky s celozrnným houskovým knedlíkem, šunkovou pěnu z červených fazolí nebo třeba hrachový salám.
Nejvíce mě ale zaujal Jáhlový koláč s ovocem, který je úplně bez lepku a zvládne ho každý začátečník.
Přikládám mnou vyzkoušený recept i s fotkou:
Jáhlový koláč s ovocem
Recept je mírně upravený, přidal jsem trochu vody. Také jsem koláč pekl trochu déle, aby pěkně držel. Prostě, něco jsem přidal a něco ubral. Doufám, že se Roman neurazí 🙂
Budeme potřebovat:
2 hrnky jáhel
3 hrnky vody
2 hrnky sójového mléka
1 vanilkový cukr
½ čl skořice
hrstka rozinek
špetka kurkumy
olej a kukuřičná strouhanka na vymazání formy
džem lesní ovoce
kompotované broskve půlené
sójová smetana /není nutné/
Návod:
- Jáhly propláchneme v horké vodě, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Ztlumíme a za občasného míchání vaříme asi 20 minut, dokud jáhly nezměknou.
- Přilijeme sójové mléko, přidáme, cukr, kurkumu, rozinky a pomalým varem vaříme, dokud nám nevznikne hustá kaše. (Já jsem ještě zakryl pokličkou a mimo plotnu nechal 10 min dojít. Po té jsem kaši nechal trochu vystydnout.)
- Kaši vlijeme do větší kruhové formy (já použil tu, ve které peču quiche), potřeme marmeládou (já ji mírně povolil vodou, aby se lépe roztírala) a po povrchu poklademe broskvemi vyříznutou stranou dolů a vtlačíme dovnitř. Povrch pokapeme smetanou a vložíme trouby předem vyhřáté na 170°C.
4. Pečeme 30 minut, dokud koláč pěkně nezhnědne. Krájíme pečlivě vychladlý.
Lákavá kniha. Už vím co chci k narozeninám 😉
samé dobré recepty, určitě se bude líbit 🙂