Umami je vedle čtyř základních chutí, které všichni známe, pátou chutí. Název je odvozený z japonských slov umai (lahodný) a mi (chuť). Směs je takovým chameleonem mezi kořeními, který zvýrazňuje chuť všech druhů pokrmů, ať už polévek, omáček, masa nebo zeleniny. Já ji dnes zvolil do smetanové omáčky, s žampiony a špenátem to funguje vážně dobře, nebudete litovat.
Počet porcí 4
Doba přípravy 45 minut
Suroviny:
200 g těstovin
1 malá cibule
3 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
20 g másla
250 g žampiony
3 dcl smetana 31 %
1 lžíce koření umami
1 lžička soli
125 g baby špenát
na dokončení:
velkou hrst kešu ořechu
1 lžíce umami
1 lžička soli
čerstvá petrželka
Návod:
1. Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody, uvaříme al dente dle návodu na balení.
2. Na jemno nakrájenou cibuli osmahneme ve větší pánvi na oleji dorůžova, přidáme nahrubo nasekaný česnek, který také chvíli osmahneme.
3. Přidáme nahrubo nakrájené žampiony, máslo a osmahneme dozlatova. Vlijeme 2/3 smetany, přidáme umami, osolíme a minutu povaříme. Vsypeme špenát, opět minutu povaříme.
4. Do pánve vsypeme scezené těstoviny, zbytek smetany, zamícháme a odstavíme z plotny.
5. Kešu s umami a solí umixujeme v nádobce mixeru na jemno.
6. Těstoviny naservírujeme na talíř, posypeme kešu směsí a na jemno nasekanou petrželkou .
Můj tip:
blíží se sezona medvědího česneku, ten lze vkusně přidat místo petrželky.